Algemeen | Sport | Politiek | Morgen | Ondernemend | Uitgaan | Twentenaar | Column
ALGEMEEN
BEELDEN BEWIJZEN DAT POLITIE-INVAL IN HOME VAN 'VAK P' NIET PROFESSIONEEL WAS
Geschreven op: 21 april 2017

In vak opgesloten bezoekers reageren hun woede af door rolluik kapot te beuken

door René Leget ENSCHEDE - De politie heeft door amateuristisch en onprofessioneel optreden woedende reacties van opgesloten bezoekers van de wedstrijd FC Twente - PSV uitgelokt. Dit blijkt uit beelden van de politieinval in het home van supportersvereniging 'Vak P' in stadion de Grolsch Veste die de politie zelf heeft vrijgegeven.

Hoewel geweld ten opzichte van de politie nooit goed te keuren is, hebben de rechercheurs, agenten en de mensen van het aanhoudingsteam zichzelf in een netelige positie gebracht door een rolluik te sluiten waar achter honderden supporters/bezoekers stonden. Zij hadden even daarvoor van de stadionspeaker gehoord dat zij om onbekende reden het stadion tijdens de wedstrijd moesten verlaten. Aangezien aanvankelijk niet bekend was wat er speelde ontstond er paniek.

Oorzaak van de paniek was dat er werd omgeroepen dat alle bezoekers het stadion tijdens de wedstrijd moesten verlaten. Toen bleek dat er paniek ontstond twitterde de politie dat het alleen om vak P ging en dat het om een drugsinval ging.

Niet zo'n handige mededeling, want de bezoekers die in bezit waren van harddrugs waren daardoor in de gelegenheid om dat spul weg te gooien of te verbranden. Dit verklaart dat er maar weinig aanhoudingen zijn verrichten en maar een zeer geringe hoeveelheid drugs in beslag is genomen.

Het machtsvertoon waarmee de politie optrad  - het middel - stond in geen enkele verhouding tot het doel.

Politie en Justitie zwijgen in alle toonaarden als de vraag op tafel komt of het middel wel in goede verhouding stond ten opzichte van het doel. Uiteindelijk was het resultaat van de politieinval erg mager. Verkeerscontroles aan de grens leveren meer aanhoudingen en drugs op.

Op de beelden is te zien hoe agenten het home doorzoeken en dat er wordt geschoten met beanbags om belagers buiten de deur te houden.
De video is gemaakt met een zogenoemde bodycam, een camera die aan het uniform van een van de agenten hangt.

Politiecommissaris Janny Knol zegt in een toelichting op de vrijgegeven beelden:.

"Je kunt wel het verhaal vertellen", zegt Knol, "maar beelden zeggen soms veel meer. Er is natuurlijk al veel over de inval gezegd, maar wij willen laten zien dat de dreiging voor politiemensen al ontstond nog voordat de stadionspeaker iets had omgeroepen."

Voordat de meeste supporters in het stadion op de hoogte werden gebracht, gingen supporters die de inval op een andere manier hadden meegekregen volgens Knol 'en masse' naar het home. Door tegen de rolluiken te trappen, probeerden zij het home te bestormen.

Knol: "Onze angst was dat dat zou lukken. Want we hebben het dan niet over een paar supporters, maar tientallen." De politiecommissaris wil daarmee benadrukken dat 'het dus echt een aantal supporters geweest is die naar het home gingen en het werk van politie en justitie onmogelijk maakten'.

De politie viel het home eerder deze maand binnen tijdens de wedstrijd tussen FC Twente en PSV. Vanuit het home zou drugs worden verkocht en leden van motorclub Satudarah zouden bepalen wie er binnen mochten komen.

Tijdens het zoeken naar drugs in het supportershome werd al na vier minuten duidelijk dat de veiligheid van de agenten én supporters in het home niet gegarandeerd kon worden.

Vooraf was bij de politie aangegeven dat de rolluiken niet met geweld van buitenaf geopend konden worden. Tijdens de actie bleek dit toch het geval. Nadat agenten van de Dienst Speciale Interventies (DSI) met 'beanbags' op de grond en de benen van de binnendringende supporters hadden geschoten, trokken deze personen zich terug.

"Het werd rustiger, maar niet veilig genoeg. Hierop werd besloten de doorzoeking af te breken nog voordat het hele supportershome doorzocht kon worden", laat de politie weten.

Tijdens de persconferentie, een dag na de tumultueus verlopen inval, liet de politie weten dat er met een rubberkogel op de rolluik zou zijn geschoten. Later gaf de politie alsnog toe dat er op benen van supporters is geschoten.

Bij de inval werden vijf personen aangehouden. Bovendien werd er één persoon aangehouden vanwege de rellen die volgend op de inval. De burgemeester heeft het supportershome voorlopig gesloten.


De inval in het supportershome was volgens justitie bedoeld om een einde te maken aan drugshandel en ondermijning door motorclubs. Volgens Vak-P was hiervan echter geen sprake. Daarom vechten ze de sluiting van hun home binnenkort aan bij de rechter.


Directeuren Jan van Halst en Erik Velderman van FC Twente zijn op de dag van de inval door de recherche ingelicht over de geplande inval bij Vak-P. Tot op heden hebben de directeuren ontkend dat ze op de hoogte waren van de politieactie.


Lees ook de column van De Tegel en oordeel over de stelling over deze kwestie elders op deze nieuwswebsite!

 

 

 OVERIG NIEUWS
» RENÉ LEGET | 1958 - 24 MEI - 2017
» SCHIPPERS ZET D66 EN CHRISTENUNIE ONDER DRUK
» POSITIE VVD-PARTIJVOORZITTER ONHOUDBAAR NA AANGIFTE WEGENS OPLICHTING
» FORMATIE VVD/CDA/D66/GROENLINKS-REGERING IS MISLUKT
» 'KANS IS GROOT DAT CDA KABINETSFORMATIE LAAT MISLUKKEN'
» OG3NE IS TELEURGESTELD OVER ELFDE PLEK OP SONGFESTIVAL
» KABINETSFORMATIE VERLOOPT STROEF DOOR VERZET VAN CDA TEGEN MILIEUTAKS
» RAAD DINKELLAND NEEMT BURGEMEESTERSSOLLICITANTEN IN DE MALING
» 'ER WORDT NIET GEMORRELD AAN VERHOOGDE MAXIMUM SNELHEID VAN 130 KM PER UUR'
» OOK THUIS VIA LIVE VERBINDING GENIETEN VAN BEVRIJDINGSFESTIVAL IN ZWOLLE
» NEDERLAND HERDENKT ALLEN DIE HUN LEVEN OPOFFERDEN VOOR DE VRIJHEID
» POLITIE EN JUSTITE IN HET NAUW DOOR ONDERZOEK NAAR OMSTREDEN INVAL IN GROLSCH VESTE
» POLITIE GAAT ER VANUIT DAT 27-JARIGE DENEKAMPER ALLEEN DE RUIM 10 BRANDEN STICHTTE
» TWENTE IN DE BAN VAN MOGELIJK PYROMANEN
» DENEKAMPSE ANNEKE MUNDT NU EENS EEN BEVOORRECHT MENS
Algemeen | Sport | Politiek | Morgen | Ondernemend | Uitgaan | Twentenaar | Column