Algemeen | Sport | Politiek | Morgen | Ondernemend | Uitgaan | Twentenaar | Column
ALGEMEEN
FORMATIE VVD/CDA/D66/GROENLINKS-REGERING IS MISLUKT
Geschreven op: 15 mei 2017

Informateur Edith Schippers: de meningsverschillen over immigratie waren te groot om het eens te worden

door René Leget TWENTE/DEN HAAG - De vorming van een regering die wordt samengesteld uit ministers en staatssecretarissen van de VVD, CDA. D66 en GroenLinks is geen haalbare kaart. De verschillen van mening zijn te groot om het eens te worden, zo heeft informateur Edith Schippers vanavond laten weten.

Het breekpunt is dat de onderhandelaars het niet eens konden worden over immigratie. ,,Op alle onderdelen over dit onderwerp zijn de verschillen van inzicht te groot'', constateerde informateur Schipper op een persconferentie waarin zij een toelichting gaf op de mislukking van de formatie.

,,De inhoudelijke verschillen zijn te groot om de kloof te kunnen dichten. De formatie is puur vastgelopen op de inhoud. De sfeer was wel goed en er bestaat de bereidheid om het eens te worden, maar toch is het niet gelukt. Ik maak zo snel mogelijk mijn eindverslag. Dat stuur ik naar de Tweede Kamer. Daarmee geef ik de opdracht terug,'' aldus Schippers

Schippers benadrukt dat niet één partij de stekker uit de onderhandelingen heeft getrokken. ,,Alle onderhandelaars zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat deze formatie geen haalbare kaart is''. 

Hoewel er wel op onderdelen overeenstemming was, heeft het volgens Schippers toch geen zin om door te gaan met onderhandelen. ,,Er is pas een akkoord als men het eens is over het totaal-pakket''.

De formatie is nu, negen weken na de verkiezingen, terug bij af. De VVD zal het nu als grootste partij met andere partijen moeten proberen. Het ligt voor de hand dat nu een combinatie wordt onderzocht van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Dat is een enorm risico, aangezien zo’n coalitie in de Tweede Kamer maar een meerderheid van 1 zetel zou hebben.

De onderhandelingen tussen VVD,CDA, D66 en GroenLinks hebben 61 dagen geduurd. Op 29 maart begon informateur Edith Schippers met de besprekingen.

Het was al vanaf het begin af aan duidelijk dat de verschillen tussen de partijen groot zijn. De onderhandelaars zeiden dat ook keer op keer. Vooral tussen aan de ene kant GroenLinks en aan de andere kant CDA en VVD waren de verschillen groot.

Het ging vooral om deze drie thema's:


•Inkomen. GroenLinks wil dat de verschillen tussen arm en rijk kleiner worden. De VVD vindt juist dat het verschil tussen een uitkering en een baan groter moet worden;

•Klimaat. Het CDA en de VVD staan hier ver af van GroenLinks. Denk daarbij aan de verpakkingsheffing en de vleestaks die GroenLinks wil invoeren. VVD en CDA zien dat niet zitten;

Immigratie. Het CDA en VVD denken behoorlijk anders over de opvang van vluchtelingen dan GroenLinks. Het CDA vindt bijvoorbeeld dat een vluchteling tijdelijk opgevangen kan worden. Als het weer veilig is, moet hij kunnen terugkeren. De partij wil onder meer daarvoor het VN-vluchtelingenverdrag aanpassen. Vooral GroenLinks heeft daar grote moeite mee.

Mark Rutte: "De vier partijen konden de verschillen niet overbruggen op het onderwerp migratie. Dat is een van de drie moeilijke thema's, naast klimaat en de inkomensverhoudingen."

CDA-voorman Buma zei dat echt alles is geprobeerd om de gesprekken tot een succes te maken. Hij is teleurgesteld dat het niet is gelukt. Ook hij wilde niet zeggen wat nu zijn voorkeurscoalitie is. "Het woord is nu aan de Kamer."

 "We wisten van te voren dat de verschillen groot waren", schrijft Jesse Klaver op de site van GroenLinks. "Met name op het terrein van ongelijkheid, klimaat en vluchtelingen. We hebben oprecht geprobeerd eruit te komen met elkaar. Ik wil mijn collega's van VVD, CDA en D66 bedanken voor de open houding waarmee ze hebben geprobeerd de verschillen te overbruggen. Maar helaas is het niet gelukt."
"Onze inzet was verandering. We willen de inkomensverschillen verkleinen, het meest ambitieuze klimaatbeleid en een humaan vluchtelingenbeleid. Op dat laatste bleken de inhoudelijke verschillen uiteindelijk te groot. Onze strijd voor verandering gaat door. We zullen ons blijven inzetten voor een eerlijker, empathischer en menselijker Nederland. Of dat nu in het kabinet is of daar buiten."

D66-leider Alexander Pechtold, weg van de camera's, kon zijn boosheid niet verbergen. "Ik heb er de P. in en die is niet van Pechtold.'' Voor hem kwam het als een verrassing. "Ik had thuis nog gezegd: je ziet me donderdag weer.''OVERIG NIEUWS
» RENÉ LEGET | 1958 - 24 MEI - 2017
» SCHIPPERS ZET D66 EN CHRISTENUNIE ONDER DRUK
» POSITIE VVD-PARTIJVOORZITTER ONHOUDBAAR NA AANGIFTE WEGENS OPLICHTING
» FORMATIE VVD/CDA/D66/GROENLINKS-REGERING IS MISLUKT
» 'KANS IS GROOT DAT CDA KABINETSFORMATIE LAAT MISLUKKEN'
» OG3NE IS TELEURGESTELD OVER ELFDE PLEK OP SONGFESTIVAL
» KABINETSFORMATIE VERLOOPT STROEF DOOR VERZET VAN CDA TEGEN MILIEUTAKS
» RAAD DINKELLAND NEEMT BURGEMEESTERSSOLLICITANTEN IN DE MALING
» 'ER WORDT NIET GEMORRELD AAN VERHOOGDE MAXIMUM SNELHEID VAN 130 KM PER UUR'
» OOK THUIS VIA LIVE VERBINDING GENIETEN VAN BEVRIJDINGSFESTIVAL IN ZWOLLE
» NEDERLAND HERDENKT ALLEN DIE HUN LEVEN OPOFFERDEN VOOR DE VRIJHEID
» POLITIE EN JUSTITE IN HET NAUW DOOR ONDERZOEK NAAR OMSTREDEN INVAL IN GROLSCH VESTE
» POLITIE GAAT ER VANUIT DAT 27-JARIGE DENEKAMPER ALLEEN DE RUIM 10 BRANDEN STICHTTE
» TWENTE IN DE BAN VAN MOGELIJK PYROMANEN
» DENEKAMPSE ANNEKE MUNDT NU EENS EEN BEVOORRECHT MENS
Algemeen | Sport | Politiek | Morgen | Ondernemend | Uitgaan | Twentenaar | Column