Algemeen | Sport | Politiek | Morgen | Ondernemend | Uitgaan | Twentenaar | Column
MORGEN
GEMEENTEN MOGEN GEBIEDSVERBODEN VOOR AGRESSIEVE HONDEN OPLEGGEN
Geschreven op: 17 mei 2017

PvdA-staatssecretaris Van Dam wil met pakket van maatregelen bijtincidenten met agressieve honden voorkomen

door René Leget TWENTE/DEN HAAG - Het geven van de bevoegdheid aan gemeenten om voor agressieve honden gebiedsverboden op te leggen. Dit is één van de maatregelen die PvdA-staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken). wil nemen.

Doel daarvan is het voorkomen van bijtincidenten met agressieve honden.

Van Dam wil dit doel bereiken door:

@ het opleggen van de verplichting dat eigenaren van honden met een hoog risico op bijtincidenten vanaf volgend jaar verplicht een opvoedcursus volgen;

@ invoering van een fok- en importverbod voor hoog-risico-honden en moeten;

@ het geven van de bevoegdheden aan gemeenten om gebiedsverboden op te leggen voor agressieve honden houden;

@ Er komt een lijst met hondenrassen, kruisingen en look-a-likes die een hoog risico vormen;

@  Meldpunt waar gevaarlijk gedrag van honden en hinderlijk gedrag bazen kan worden gemeld;

@  Registratiesysteem waarin bijtincidenten worden bijgehouden;

@ Er komt een uniform beleid wanneer een hond moet worden afgemaakt;

@ Betere registratie van honden door regels voor chippen van honden aan te scherpen. Daardoor is eigenaar makkelijker te achterhalen;

@ De huidige test die de persoonlijkheid van honden test wordt uitgebreid

Dit staat in een reactie op het rapport van de Raad voor Dierenaangelegenheden over agressieve honden die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

In de brief schrijft Van Dam verder dat er een uniform registratiesysteem moet komen waarin bijtincidenten worden bijgehouden. Ook wordt samen met de gemeenten een meldpunt ingesteld waar gevaarlijk gedrag van honden of hinderlijk gedrag van hondenbezitters kan worden gemeld.

Staatssecretaris Van Dam: “De afgelopen jaren hebben regelmatig ernstige bijtincidenten plaatsgevonden. Ik maak mij daar grote zorgen over. Deze maatregelen zijn bedoeld om het risico op bijtincidenten zoveel mogelijk tegen te gaan. Belangrijk is dat vooral gemeenten in staat worden gesteld om effectieve maatregelen te nemen. Maar het is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van hondenbezitters om incidenten te voorkomen. De eigenaar is uiteindelijk verantwoordelijk voor het gedrag van zijn hond.”

De staatssecretaris publiceert vandaag een lijst met hondenrassen, lookalikes en kruisingen van honden waarvan bekend is dat ze een hoog risico vormen op agressief gedrag. Deze lijst is opgesteld door binnen- en buitenlandse experts. Gemeenten kunnen deze lijst gebruiken om maatregelen op te leggen aan eigenaren van hoog risico honden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verplicht aanlijnen van honden of een muilkorfgebod. De lijst met agressieve hondenrassen kan de komende jaren nog worden uitgebreid. De staatssecretaris wil daarnaast dat gemeenten de mogelijkheid krijgen om een gebiedsverbod op te leggen aan hoog risico honden, bijvoorbeeld voor plekken waar veel kinderen komen.

Om illegale hondenhandel aan te pakken wordt het hondenregistratiesysteem verbeterd. In dit register staan honden die gechipt zijn. Vanaf 1 april 2013 moeten alle puppy’s verplicht gechipt en geregistreerd worden. Honden mogen straks alleen nog worden gechipt en geregistreerd door een dierenarts of een professionele chipper die is opgenomen in een openbaar register. Deze maatregel moet het eenvoudiger maken om fraude op te sporen. Verder wordt er dit jaar gestart met het opstellen van een witte lijst van buitenlandse handelaren, zodat malafide handelaren veel minder kans maken.

Met ingang van 1 januari 2018 wordt het Europese dierenpaspoort voor alle honden in Nederland verplicht. Dit paspoort geldt voor elke nieuw geboren pup en elke geïmporteerde hond. In het paspoort staan de vorige eigenaren en de gegevens van de dierenarts vermeld. Hiermee is voor de (potentiële) koper in één oogopslag de geschiedenis van de hond te zien.OVERIG NIEUWS
'AANSCHUIVEN BIJ DIT MOTORBLOK IS POLITIEKE ZELFMOORD'
'E-BIKE FABRIKANT STELLA MISLEIDT KLANTEN'
VVD WIL NIET OPNIEUW ONGECONTROLEERDE INSTROOM ASIELZOEKERS
GEMEENTEN MOGEN GEBIEDSVERBODEN VOOR AGRESSIEVE HONDEN OPLEGGEN
200 WINKELS VAN BLOKKER EN MARSKRAMER GAAN DICHT
PvdA-RAADSCOMMISSIELID MULDERS DOET OPROEP TOT BURGERLIJKE ONGEHOORZAAMHEID VANAF HAAR VAKANTIEADRES IBIZA
HOOFDKLASSE LONKT VOOR STERK WHC
BESTUURSRECHTER BESLIST DAT HOME 'VAK P' DICHT BLIJFT
PLAATSING ZENDMAST NABIJ ZWEMBAD KUIPERBERG IS NIET TIJDELIJK
'GELOOFWAARDIGHEID PROVINCIE OVERIJSSEL IN HET GEDING'
D66 LAAKT SLECHTE COMMUNICATIE OVER ZENDMAST IN OOTMARSUM
POPULAIRE SCHOOLCAMPUS KEERT TERUG BIJ ALBERT HEIJN
HENGELO'S INITIATIEF WINT PRIJS 'APPELTJE VAN ORANJE'
ANITA TEN DAM VOORZITTER VERTROUWENSCOMMISSIE BENOEMING NIEUWE BURGEMEESTER DINKELLAND
POLITIE IN OPSPRAAK NA POGING TOT CHANTAGE 'DE TELEGRAAF'
Algemeen | Sport | Politiek | Morgen | Ondernemend | Uitgaan | Twentenaar | Column