Algemeen | Sport | Politiek | Morgen | Ondernemend | Uitgaan | Twentenaar | Column
ONDERNEMEND
'CHANTAGEPRAKTIJKEN BIJ DE GEMEENTE DINKELLAND'
Geschreven op: 16 mei 2017

D66-fractie eist vanavond van het college van B. en W. dat er onmiddellijk wordt ingegrepen

EXCLUSIEF door René Leget DENEKAMP/ROSSUM - Er moet onmiddellijk een eind komen aan de chantagepraktijken die sommige ambtenaren van 'Noaberkracht' buiten het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Dinkelland om toepassen om verenigingen hun wil op te leggen. Dit gaat de D66-gemeenteraadsfractie vanavond in de vergadering van de algemene raadscommissie eisen.

Aanleiding voor het vragen van opheldering en het nemen van (straf)maatregelen is volgens D66-woordvoerder Fons Maathuis dat de leden en het bestuur van de Rossumse voetbalvereniging RSC op een onaanvaardbare en schandalige wijze onder druk zijn gezet.

Grote commotie is er in het anders zo rustige dorp ontstaan toen een ambtenaar met de mededeling kwam dat de gemeente Dinkelland alleen de versleten toplaag van het kunstgrasveld wil vervangen als de vereniging bereid is het veld in eigendom te nemen. Doel van deze aanpak is de vereniging op te zadelen met alle torenhoge kosten die met het onderhoud en de vervanging in de toekomst zijn gemoeid.

RSC staat met de rug tegen de muur. De club komt in de verleiding om toch akkoord te gaan met het chantagevoorstel, omdat verder uitstel van de vervanging van de toplaag onverantwoord is. Veel leden en scheidsrechters hebben blessures opgelopen en zijn langdurig uitgeschakeld doordat het onverantwoord is om op het kunstgrasveld te trainen en wedstrijden te spelen. Er zijn al om die reden wedstrijden afgelast.

Maathuis, die zelf als vrijwilliger voor RSC actief is, vindt het ongehoord dat ambtenaren zich van dergelijke chantagepraktijken bedienen. ,,Gemeenteraadsleden worden hier ook al op aangekeken. Mensen denken dat de raad hiermee akkoord is gegaan. Dit is volledig buiten de raad en hopelijk ook het college om gegaan. Schandalig!''.

Voor Maathuis is de maat vol. Hij noemt de chantage van RSC een structureel probleem dat voortkomt uit een totaal 'verziekte cultuur binnen vooral de ambtelijke top van Noaberkracht'. ,,Zo ga je niet met burgers, verenigingen en de gemeenteraad om. Dit moet onmiddellijk van tafel, want een gemeente dient transparant, eerlijk en open te zijn. Chantagepraktijken horen thuis bij criminelen, maar niet bij een gemeente''.

Mocht de verantwoordelijke wethouder geen actie ondernemen dan gaat D66 deze kwestie via een spoeddebat in de gemeenteraad aan de orde stellen en sluit hij niet uit dat er een motie van wantrouwen op tafel komt.

Maathuis neemt het op voor RSC, omdat hij weet dat het bestuur bang is dat er represailles volgen als er kritische opmerkingen over deze gang van zaken in de pers worden gemaakt. ,,Angst regeert in Dinkelland. Dat krijg je als je dergelijke chantagepraktijken toepast. Dit is niet langer acceptabel, want het is toch van de gekke dat bestuursleden niet hun mond open durven te doen omdat ze dan door ambtenaren worden afgestraft''.

De chantagepraktijken bezorgen volgens Maathuis de gemeente, maar ook de gemeenteraad een slechte naam. De democraat wil hier niet verantwoordelijk voor zijn en eist dat het college ingrijpt en de desbetreffende ambtenaren tot de orde roept en zelfs gaat ontslaan.

Aangezien er veel meer signalen zijn van praktijken die niet door de beugel kunnen, komt er binnenkort een voorstel in de gemeenteraad aan de orde om een onafhankelijk rekenkameronderzoek in te stellen naar het reilen en zeilen bij Noaberkracht. Zoals de zaken voor staan wil collegepartij VVD de oppositiepartijen Lokaal Dinkelland, PvdA en D66 wel aan een meerderheid helpen, zodat de onderste steen boven kan komen.

De affaire RSC is slecht één van de vele projecten en trajecten waarbij Noaberkracht in opspraak is gekomen.

ACHTERGROND:

Op 22 mei houdt RSC een buitengewone, extra ledenvergadering over deze kwestie. De verwachting is dat de leden zich niet laten chanteren door de gemeente Dinkelland en niet akkoord zullen gaan met de opgedrongen privatisering. De vereniging houdt het college aan de afspraak dat de gemeente als eigenaar verantwoordelijk is en blijft voor het onderhoud en de vervanging van de toplaag van het inmiddels afgeschreven kunstgrasveld. RSC is nog één van de weinige vereniging dat de velden en de daarbij behorende voorzieningen niet in eigendom heeft. Dat is zo ontstaan doordat de vereniging destijds enkele velden voor woningbouw heeft afgestaan. Uit dankbaarheid daarvoor heeft de gemeente een kunstgrasveld aangelegd. RSC wil het complex niet in eigendoom krijgen omdat de club het onderhoud en vooral de vervanging van de toplaag niet kan betalen. Een forse verhoging van de contributie is geen optie. Bijkomend probleem is dat het ledental door de vergrijzing van de bevolking fors afneemt. Dat betekent dat minder leden de explosief gestegen kosten voor hun rekening moeten nemen. Dit leidt weer tot opzeggingen, waardoor de club in een vicieuze cirkel terecht komt en uiteindelijk opgeheven moet worden.  

Lees ook de column van De Tegel en oordeel over de stelling over deze kwestie elders op deze nieuwswebsite!OVERIG NIEUWS
HUIS-AAN-HUIS OPROEP PvdA VOOR BURGERLIJKE ONGEHOORZAAMHEID VALT VERKEERD IN DENEKAMP
'DE OASE' WINT BOERDERIJ PROVINCIE OVERIJSSEL
UITSLUITING PVV BREEKT DE POLITIEK NU OP
KWESTIE RSC KOMT IN STROOMVERSNELLING DOOR PUBLICATIES OP TWENTE@CTUEEL
'CHANTAGEPRAKTIJKEN BIJ DE GEMEENTE DINKELLAND'
PERMANENTE BEWONING IN 'DE WYLLANDRIE' IS UIT DEN BOZE
BOERENPROTEST TEGEN VERBOD OP SCHEUREN VAN GRASLAND
OOTMARSUM VREEST MASSALE INVASIE POOLSE WERKNEMERS NA VERKOOP WYLLANDRIE
OVERIJSSELSE COMMISSARIS OPVALLEND KRITISCH OVER PROFIELSCHETS BURGEMEESTER DINKELLAND
ANGST VOOR LANGDURIGE LEEGSTAND GEBOUW 'DE WYLLANDRIE'
BROKKENPILOOT ANITA TEN DAM MAG GEEN VOORZITTER VAN DE VERTROUWENSCOMMISSIE WORDEN
PVV EIST OPENBAARHEID CRIMINALITEITSCIJFERS OVER ASIELZOEKERS IN OVERIJSSEL
PROVINCIE OVERIJSSEL LAAT BURGERS NIET MEEPROFITEREN VAN MILJOENEN-MEEVALLER
'SLUIZEN BIJ DELDEN EN HENGELO ZIJN KNELPUNTEN'
GROTE ONRUST IN OOTMARSUMSE WIJK STOBBENKAMP OVER KOMST 40 METER HOGE ZENDMAST
Algemeen | Sport | Politiek | Morgen | Ondernemend | Uitgaan | Twentenaar | Column