Algemeen | Sport | Politiek | Morgen | Ondernemend | Uitgaan | Twentenaar | Column
ONDERNEMEND
UITSLUITING PVV BREEKT DE POLITIEK NU OP
Geschreven op: 17 mei 2017

ANALYSE door René Leget TWENTE/DEN HAAG - De politieke elite heeft zichzelf door de uitsluiting van de PVV als regeringspartner in de nesten gewerkt.

Nu de formatie die had moeten leiden tot een VVD/CDA/D66/GroenLinks-kabinet is mislukt, is er nog maar één optie over die leidt tot een Kamermeerderheid. De ChristenUnie neemt de plek in van GroenLinks.

Is dit wel haalbaar en is een nipte meerderheid van 75 plus één wel een stabiele basis? Daar komt nog bij als het om immigratie - het breekpunt bij de mislukte onderhandelingen - gaat is de ChristenUnie even 'links' is als GroenLinks.

Ons land dreigt zo langzamerhand onbestuurbaar te worden doordat partijen die democratisch zijn gekozen worden uitgesloten en het politieke landschap te veel versnipperd is.

Hier wreekt zich dat de PVV, de tweede grootste partij, geen kans krijgt. Daarmee zet de politieke elite 1,3 miljoen kiezers die op de PVV hebben gestemd in de kou.

Daarmee maken zij de PVV nog groter. De burgers zullen bij de volgende verkiezingen nog massaler op de partij van Geert Wilders stemmen. Net zo lang dat de PVV de absolute meerderheid heeft. Dat laatste is tamelijk onwaarschijnlijk.

Uitsluiting leidt dus altijd tot beperking van de mogelijkheden.

De VVD en het CDA doen er verstandig aan om de bezwaren te laten varen en in het belang van het land een beroep te doen op de PVV.

Na GroenLinks zal D66 afvallen, want deze partij zal dermate door rechts worden gemuilkorfd, dat de democraten bij de volgende verkiezingen worden weggevaagd. Dat is de PvdA al overkomen. D66-leider Pechtold vreest dat zijn partij hetzelfde lot is beschoren.

De balans tussen links en rechts is zoek, nu D66 de enige linkse partij in de beoogde coalitie is. Pogingen van Pechtold om de PvdA en de SP erbij te halen zullen stranden. De SP wil niet regeren met de VVD en de PvdA wil eerst intern orde op zaken stellen nadat er van de 29 zetels maar 9 over bleven.

In VVD-kringen wordt gesuggereerd dat een VVD/CDA/D66-minderheidskabinet een optie zou kunnen zijn. Dat betekent dat de invloed en de macht van de Tweede Kamer wordt vergroot. De nadruk komt dan te liggen op het debat. Uit democratisch oogpunt gezien is dat een goede zaak. De kracht van het argument geeft dan de doorslag en niet allerlei politieke spelletjes of strakke akkoorden waar de fracties aan gebonden zijn.

Toch is het allerbeste dat een nieuw kabinet de ruime steun van de kamer krijgt.

Dat is alleen mogelijk als de PVV, na de VVD de tweede grootste partij, aanschuift.

Dat zal moeten gebeuren, want de kabinetsformatie moet recht doen aan de verkiezingsuitslag. Dat betekent dat de PVV niet langer uitgesloten mag worden. Dit moet de politieke elite, die al jaren onderling de baantjes verdeelt eindelijk eens inzien. De burgers zijn niet voor niets naar de stembus gegaan!OVERIG NIEUWS
HUIS-AAN-HUIS OPROEP PvdA VOOR BURGERLIJKE ONGEHOORZAAMHEID VALT VERKEERD IN DENEKAMP
'DE OASE' WINT BOERDERIJ PROVINCIE OVERIJSSEL
UITSLUITING PVV BREEKT DE POLITIEK NU OP
KWESTIE RSC KOMT IN STROOMVERSNELLING DOOR PUBLICATIES OP TWENTE@CTUEEL
'CHANTAGEPRAKTIJKEN BIJ DE GEMEENTE DINKELLAND'
PERMANENTE BEWONING IN 'DE WYLLANDRIE' IS UIT DEN BOZE
BOERENPROTEST TEGEN VERBOD OP SCHEUREN VAN GRASLAND
OOTMARSUM VREEST MASSALE INVASIE POOLSE WERKNEMERS NA VERKOOP WYLLANDRIE
OVERIJSSELSE COMMISSARIS OPVALLEND KRITISCH OVER PROFIELSCHETS BURGEMEESTER DINKELLAND
ANGST VOOR LANGDURIGE LEEGSTAND GEBOUW 'DE WYLLANDRIE'
BROKKENPILOOT ANITA TEN DAM MAG GEEN VOORZITTER VAN DE VERTROUWENSCOMMISSIE WORDEN
PVV EIST OPENBAARHEID CRIMINALITEITSCIJFERS OVER ASIELZOEKERS IN OVERIJSSEL
PROVINCIE OVERIJSSEL LAAT BURGERS NIET MEEPROFITEREN VAN MILJOENEN-MEEVALLER
'SLUIZEN BIJ DELDEN EN HENGELO ZIJN KNELPUNTEN'
GROTE ONRUST IN OOTMARSUMSE WIJK STOBBENKAMP OVER KOMST 40 METER HOGE ZENDMAST
Algemeen | Sport | Politiek | Morgen | Ondernemend | Uitgaan | Twentenaar | Column