Algemeen | Sport | Politiek | Morgen | Ondernemend | Uitgaan | Twentenaar | Column
POLITIEK
TWENTSE FRUITTELER JOS SCHILDERINK IS DE VORST DE BAAS
Geschreven op: 21 april 2017

Zodra het kwik daalt gaat hij 's nachts zijn warme bed uit om het kapot vriezen van zijn fruit te voorkomen

EXCLUSIEF door René Leget  TWENTE/ROSSUM - Het zijn spannende tijden voor de Twentse fruitteler Jos Schilderink. Hij doet als het kwik tot lage waarden daalt letterlijk geen oog meer dicht. Zodra de temperatuurmeter 3 graden aangeeft wordt de Rossumse fruitteler gealarmeerd en springt hij zijn warme bed uit de kou in.

Hij heeft geen keuze, want de vorst kan een verwoestende uitwerking hebben: de hele fruitoogst gaat verloren als hij er niet in slaagt om de temperatuur in de bloesem en in de knoppen boven nul te houden. Deze week deed hij maar liefst gedurende drie nachten geen oog dicht, zo druk was hij met de beregening. Niet zonder succes, want de vorst kreeg vat op de fruitbomen.

Fruitteler Jos Schilderink van het Rossumse fruitbedrijf 'Oold Bleank' is goed op de nachtvorst voorbereid. Dat moet ook wel, want hij en zijn gezin zijn volledig afhankelijk van de verkoop van appels, kersen, peren, aardbeien en ander fruit, dat volledig in eigen beheer wordt gekweekt. Foto Twente@ctueel/copyright

Om niets aan het toeval over te laten houdt hij via geavanceerde meetapparatuur de vinger aan de pols. De meetgegevens worden onmiddellijk via een online verbinding doorgegeven aan zijn computer.

,,Al bij 3 graden gaat het alarm af. Ik zet dan de beregeningsinstallatie aan om te voorkomen dat de bloesem van de appel- en perenbomen kapot vriest. In de nacht van maandag en dinsdag kwam het er op aan. Toen vroor het zeker 6 graden. Ik heb de appel-, peren- en kersenoogst via constante beregening weten te redden,''   blikt het met voldoening terug.

Hoezeer hij ook goed is voorbereid, altijd bestaat de angst dat een waterslang knapt of er een watertekort is. Schilderink is blij dat dit noodlot hem bespaard is gebleven.

Mocht het mis gaan dan gaat de gehele oogst verloren. ,,Daar kun je je niet tegen verzekeren. De premie zou dan zo hoog zijn, dat dit niet is op te brengen. Het wordt beschouwd als ondernemersrisico.'' 

De Rossumer beperkt de risico's door de appels en peren te beregenen en de temperatuur van de kersen met een windmolen ruimschoots boven nul te houden.

Schilderink verwacht niet dat hij deze week opnieuw zijn bed niet ziet. Voorlopig zijn de weersvoorspellingen gunstig, maar het is nog steeds niet uitgesloten dat de nachtsvorst toch nog een keer toeslaat. ,,Ik baal er niet af dat je wel eens een hele nacht in touw bent. Een boer moet ook op blijven als een koe gaat klaveren. Dat hoort er nou eenmaal bij''.

Jos prijst zich gelukkig dat hij en zijn collega fruittelers de zeer korte ijstijd hebben overleefd. Nergens zijn in de nacht van maandag op dinsdag de bloesems stuk gevroren. Ook niet in Rossum, maar daar is wel keihard voor gewerkt.

Het is belangrijk dat er op tijd wordt gestart met sproeien, anders kan de bloem beschadigen.

Maar vanzelf gaat dat niet. Door te sproeien werden de bloesems van fruitbomen en wijngaarden voorzien van een flinterdun laagje ijs. De natuurlijke ijsmantel moest de bloesems beschermen tegen de gevolgen van nachtvorst.

De noordenwind bracht een voor bloesems gevaarlijk koufront mee.

De witte bloesems met ontluikende Gieser Wildeman-stoofpeertjes zijn onbeschadigd gebleven. Maar de kleinste vorstschade kan al snel een kostenpost van tienduizenden euro’s opleveren, weet de boer die drie hectare perenboomgaarden heeft. Bij minimale beschadiging van de vrucht kunnen peertjes krom groeien. Dat scheelt zo een dubbeltje per kilo peren.

Daarom besproeien de fruittelers hun perenbomen met slootwater. Bij onverwachte nachtvorst waarschuwen de telers elkaar.

Hoewel het gevaar is geweken - het kwik is weer gestegen - blijft de Twentse fruitteler alert, want hij weet als geen ander dat natuur grillig kan zijn. Door ervaring, de weersverwachtingen nauwlettend te volgen en volledig te vertrouwen op het boerenverstand slaagt hij er steeds weer in om te voorkomen dat zijn fruit kapot vriest.

,,Een mooi vak, dat werken in en met de natuur,'' luidt de conclusie van de immer optimistische fruitteler. Hij zit tot half mei in spanning, want tot die tijd is de kans groot dat het gaat vriezen.

 OVERIG NIEUWS
PLEIDOOI VOOR 'AVONDKLOK' VOOR ASIELZOEKERS IN OVERIJSSEL
TWENTSE FRUITTELER JOS SCHILDERINK IS DE VORST DE BAAS
CRISISSFEER IN DINKELLANDSE GEMEENTERAAD
RAAD DINKELLAND IS GEZWIJG WETHOUDER DUURSMA OVER TEKORTEN SOCIAAL DOMEIN MEER DAN ZAT
TUSSENBAAN MOET WERKNEMERS SCHOLING EN ZICHT OP VASTE BAAN BIEDEN
KLEINE, MAAR DAPPERE LIA VAN DIJK VERLAAT DE STATEN VAN OVERIJSSEL
OVERIJSSELSE STATEN VERDEELD OVER BENOEMING GELDERSE KANDIDAAT GEDEPUTEERDE TRAAG
HERBENOEMING ZWOLSE BURGEMEESTER MEIJER OMSTREDEN
VAK P IN GROLSCH VESTE ONTRUIMD TIJDENS WEDSTRIJD FC TWENTE - PSV
BURGEMEESTER DREIGT SUPPORTERSHOME FC TWENTE WEGENS DRUGSHANDEL EN ONDERMIJNING TE SLUITEN
WETHOUDER STEGGINK NEGEERT KRITIEK RAADSFRACTIES OP AANDELENVERKOOP
HULPVERLENING BIJ SPOEDMELDINGEN LOOPT IN TWENTE ONNODIGE VERTRAGING OP
MAN GEGIJZELD EN DAARNA ZWAAR MISHANDELD IN ENSCHEDE
VAN VELDHUIZEN BINDT STRIJD AAN TEGEN DRUGSHANDELAREN
'SNELLERE VERLAGING VAN DE HYPOTHEEKRENTEAFTREK'
Algemeen | Sport | Politiek | Morgen | Ondernemend | Uitgaan | Twentenaar | Column