Algemeen | Sport | Politiek | Morgen | Ondernemend | Uitgaan | Twentenaar | Column
POLITIEK
HET IS HELEMAAL NIET VEILIG IN DINKELLAND EN TUBBERGEN
Geschreven op: 19 mei 2017

Zeker niet als je met spoed de ambulance, de politie en andere hulpverleners nodig hebt

ANALYSE door René Leget DENEKAMP/TUBBERGEN - Er is in het Twentse Dinkelland en Tubbergen sprake van een schijnveiligheid. Op papier lijken het veilige gemeenten te zijn: daar worden geen of heel weinig misdrijven gepleegd.

Wie echter verder kijkt dan zijn neus lang is, komt tot de ontdekking dat wie in de uithoeken van Noordoost Twente met spoed de ambulance, brandweer en politie nodig heeft gemiddeld veel te lang moet wachten op hulp.

De wettelijk vastgestelde aanrijtijden in vooral veraf gelegen kernen van Dinkelland en Tubbergen worden niet gehaald. Hoezo, het is veilig?

In rapporten wordt al jaren achtereen vastgesteld dat de zogeheten aanrijtijden vooral door de politie niet worden gehaald.

Je zal maar zijn overvallen en in levensgevaar verkeren en de agenten komen pas na 20 minuten aankakken. Dan zijn de overvallers al lang gevlogen en het slachtoffer is overleden!

Kan er op basis daarvan dan toch worden gesproken van veilige gemeenten? Nee!

Het getuigt van weinig kennis dat de kersverse burgemeester van Tubbergen, Wilmien Haverkamp, niet verder kijkt dan haar neus lang is. Zij laat zich verleiden tot allerlei uitspraken zoals 'dat het in Tubbergen nog kan dat je je fiets niet op slot zet', maar wat gebeurt er dan als er echt sprake is van een misdrijf, een noodlottig ongeval of andere ernstige kwesties Foto gemeente Tubbergen

Dan moet de politie eerst komen aanrijden vanuit Oldenzaal. Ook met toeters en bellen doe je daar minimaal 25 minuten over.

En hoe staat het met de bezetting? Zijn de vacatures voor wijkagenten allemaal ingevuld? Is de politieman nog wel zichtbaar op straat? En ook niet onbelangrijk: de bureaus zijn gesloten en de steunpunten die daarvoor in de plaats zijn gekomen zijn maar zeer beperkt open. Wie toch aangifte wil doen kan daarvoor 30 kilometer verder op terecht.

Haverkamp's collega van Dinkelland, waarnemend burgemeester Ineke Bakker, slaagt er ook niet in om dit probleem op te lossen. Zij vergadert alleen maar in het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Twente, zonder dat dit tot krachtdadige maatregelen leidt. Alleen praten en nog eens praten, maar in de tussen tijd gebeurt er niets! Foto gemeente Dinkelland

In de komende zomerperiode worden de politiesteunpunten in Dinkelland en Tubbergen gewoon gesloten. Juist in een tijd dat er veel toeristen zijn en de criminaliteit toeneemt moet je eerst 30 kilometer rijden om aangifte te kunnen doen. Belachelijk! Het effect: de mensen zien massaal af van het doen van aangifte! Geen wonder dat deze gemeenten op papier veilig zijn! Daar komt ook nog bij dat agenten van het basisteam NO Twente stelselmatig weigeren om aangifte op te nemen of op je inpraten om het niet te doen. De cijfers geven dus de werkelijkheid niet weer!

Het is alleen veilig in Dinkelland en Tubbergen zolang er niets gebeurt, maar als je de hulpverleners nodig hebt dan duurt het allemaal veel te lang. Dat geeft een onveilig gevoel.

Doordat de gemeenteraden geen verstand van zaken hebben en geen enkele invloed hebben op de politie wordt het onveiligheidsprobleem in Noordoost Twente niet opgelost. Toch moet het mogelijk zijn om tot slimme oplossingen te komen. Dat vergt kennis van zaken en doorzettingsvermogen!

Het louter omarmen van leuke, eenzijdige cijfers waaruit blijkt dat Tubbergen de veiligste gemeente van ons land is, daarmee gooi je de burgers zand in de ogen en loop je weg voor je verantwoordelijkheid.

Door de veel te lange aanrijtijden voor de hulpverleners zijn Dinkelland en Tubbergen de onveiligste gemeenten van Nederland. Erken nou eindelijk eens deze cijfers en ga probleemoplossend aan de slag in plaats van een slecht, eenzijdig onderzoek van het AD te omarmen.

Het is letterlijk levensgevaarlijk om de werkelijkheid te ontkennen en je in slaap te laten sussen door een amateuristisch onderzoek dat volledig voorbij gaat aan de lange aanrijtijden, het gebrek aan 'blauw' op straat en de sluiting van bureaus zonder dat daar een goed alternatief tegenover staat. Als je dan ook nog als kersverse burgemeester je laat verleiden tot domme uitspraken, dan loop je echt voor de werkelijkheid weg en laat je de burgers in de kou staan!OVERIG NIEUWS
VRIJAGE TUBBERGEN MET HARDENBERG VALT VERKEERD IN DINKELLANDSE POLITIEK
VVD WIL BEPALENDE SPELER WORDEN IN HET CENTRUM VAN DE MACHT IN DINKELLAND
HET IS HELEMAAL NIET VEILIG IN DINKELLAND EN TUBBERGEN
PECHTOLD VEROORZAAKT SCHEUR IN VVD/CDA/D66-MOTORBLOK
PVV-LEIDER WILDERS VINDT VASTLOPEN FORMATIE 'ZEER GOED NIEUWS'
'TUBANTIA HANDELDE ONZORGVULDIG DOOR PUBLICATIE NAAM BEDRIJF'
HISTORISCH VERLIES: SPD NIET MEER DE GROOTSTE IN NORDRIJN-WESTFALEN
GROENLINKS OVERIJSSEL WIL MEEVALLER 66 MILJOEN EURO IN GROENE PROJECTEN INVESTEREN
STATEN OVERIJSSEL KRITISCH OVER OPPOTTEN TIENTALLEN MILJOENEN EURO'S
ANKON GEEFT ZICHZELF ONNODIG BLOOT EN IS DAARDOOR ZEER KWETSBAAR
OLDENZAALS RAADSLID ANKONE (D66) GAAT OP ZOEK NAAR ZICHZELF
LOKALE PARTIJEN IN ALMELO EN ENSCHEDE SLUITEN ZICH AAN BIJ DE PVV
MELKVEEHOUDERIJ SUCCESVOL MET VERMINDERING FOSFAATUITSTOOT
POLITIEK AKKOORD OP KOMST OVER INVOERING VARIABELE WEGENBELASTING
NEDERLAND VIERT VERJAARDAG VAN DE KONING UITBUNDIG
Algemeen | Sport | Politiek | Morgen | Ondernemend | Uitgaan | Twentenaar | Column