Algemeen | Sport | Politiek | Morgen | Ondernemend | Uitgaan | Twentenaar | Column
POLITIEK
VRIJAGE TUBBERGEN MET HARDENBERG VALT VERKEERD IN DINKELLANDSE POLITIEK
Geschreven op: 22 mei 2017

Is dit het begin van het einde van de samenwerking tussen Dinkelland en Tubbergen?

door René Leget DENEKAMP/TUBBERGEN/HARDENBERG - Tubbergen vrijt met buurgemeente Hardenberg als het om ambtelijke en bestuurlijke samenwerking gaat. Het 'vreemd gaan' van Tubbergen heeft in de Dinkellandse politiek de wenkbrauwen doen fronsen.

Voor het Dinkellandse gemeenteraadslid Fons Maathuis (D66) is dit zelfs aanleiding om deze kwestie volgende week dinsdag tijdens het vragen halfuurtje in de raadsvergadering aan de orde te stellen.

Dat het besluit om te verkennen op welke beleidsterreinen Tubbergen en Hardenberg intensief met elkaar samen kunnen gaan werken met de nodige argwaan is ontvangen in de Dinkellandse politiek is niet zo vreemd. Ruim 5 jaar geleden werd besloten om beide ambtelijke organisaties van de gemeenten Dinkelland en Tubbergen op te heffen en onder te brengen in een nieuwe ambtelijke organisatie, 'Noaberkracht'.

Aanleiding voor deze ingrijpende reorganisatie was het idee dat beide gemeenten afzonderlijk hun taken niet meer aan kunnen en dat samenwerking de remedie is om een gemeentelijke herindeling te voorkomen en de kwaliteit van de dienstverlening aan de burgers te vergroten.

Inmiddels blijkt dat de schaalgrootte van Noaberkracht niet toereikend is om genoemde doelen te kunnen bereiken. Om die reden is er gepolst of de samenvoeging van Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen tot één grote plattelandsgemeente in Noordoost Twente soelaas biedt.

Het is niet erg consequent dat Tubbergen ook aankoerst op meer samenwerking met Hardenberg. Waar kiest Tubbergen nou voor: ,,versterking van de samenwerking met Dinkelland via een versterkt 'Noaberkracht' met als uiteindelijke doel de vorming van één sterke plattelandsgemeente in Noordoost Twente of toch meer aankoersen op meer samenwerking met Hardenberg?''

Dat de vrijage tussen Tubbergen en Hardenberg serieus is, blijkt alleen al uit het feit dat de college van B. en W. van beide gemeenten morgen bij elkaar komen. 

,,De ene samenwerking staat de andere samenwerking niet in de weg,'' zegt de woordvoerder van de gemeente Hardenberg. Hij wijst er op dat bedrijven en burgers van beide burgers veel relaties met elkaar onderhouden. Veel Tubbergenaren gaan in Hardenberg naar het ziekenhuis, maar ook op het gebied van bedrijfsvestiging, de vrije tijdseconomie en het bezoeken van de scholen zijn er veel nauwe banden.

 De gesprekken tussen Tubbergen en Hardenberg komen op een moment dat er in de Dinkellandse politiek ook behoefte bestaat om te onderzoeken of 'Noaberkracht' in de afgelopen jaren de hooggespannen verwachtingen waar heeft gemaakt. De oppositiepartijen Lokaal Dinkelland, PvdA en D66 willen met steun van VVD een onderzoek afdwingen naar de effecten van het functioneren van 'Noaberkracht'. Zijn de doelen die destijds zijn gesteld in de praktijk wel gehaald? Daar zal het onderzoek antwoord op moeten geven.

Maathuis wil geen zwaar opgetuigd onderzoek met als doel dat 'Barbertje' moet hangen, maar het doel moet volgens hem zijn dat duidelijk is dat Noaberkracht klaar is voor de toekomst. ,,De gemeente is nu al bezig met 2030. Hoe ziet Dinkelland er dan uit. Zijn de kernen dan nog voldoende leefbaar? Welke rol speelt Noaberkracht dan? Daar moet duidelijkheid over komen''.

In de wandelgangen wordt al gesuggereerd dat een fusie tussen 'Noaberkracht' en de 'Bestuursdienst Hardenberg/Ommen' zeker tot de mogelijkheden behoort.

De Dinkellandse politiek zal een visie moeten maken voor de toekomst. Kan Dinkelland nog wel zelfstandig voortbestaan? Zoals de zaken er nu voor staan niet. Ook de komst van 'Noaberkracht' biedt onvoldoende soelaas. Verdere ambtelijke en bestuurlijke schaalvergroting lijkt onvermijdelijk te zijn. Om die reden lijkt de samenvoeging van Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen slechts een kwestie van tijd. Mocht Tubbergen kiezen voor Hardenberg en Ommen dan zal de fusie beperkt blijven tot drie gemeenten.

Hoe dan ook Maathuis vindt het niet erg 'chique' van Tubbergen om banden aan te knopen met Hardenberg, terwijl Dinkelland (de huidige samenwerkingspartner) van niets weet.  OVERIG NIEUWS
» VRIJAGE TUBBERGEN MET HARDENBERG VALT VERKEERD IN DINKELLANDSE POLITIEK
» VVD WIL BEPALENDE SPELER WORDEN IN HET CENTRUM VAN DE MACHT IN DINKELLAND
» HET IS HELEMAAL NIET VEILIG IN DINKELLAND EN TUBBERGEN
» PECHTOLD VEROORZAAKT SCHEUR IN VVD/CDA/D66-MOTORBLOK
» PVV-LEIDER WILDERS VINDT VASTLOPEN FORMATIE 'ZEER GOED NIEUWS'
» 'TUBANTIA HANDELDE ONZORGVULDIG DOOR PUBLICATIE NAAM BEDRIJF'
» HISTORISCH VERLIES: SPD NIET MEER DE GROOTSTE IN NORDRIJN-WESTFALEN
» GROENLINKS OVERIJSSEL WIL MEEVALLER 66 MILJOEN EURO IN GROENE PROJECTEN INVESTEREN
» STATEN OVERIJSSEL KRITISCH OVER OPPOTTEN TIENTALLEN MILJOENEN EURO'S
» ANKONÉ GEEFT ZICHZELF ONNODIG BLOOT EN IS DAARDOOR ZEER KWETSBAAR
» OLDENZAALS RAADSLID ANKONE (D66) GAAT OP ZOEK NAAR ZICHZELF
» LOKALE PARTIJEN IN ALMELO EN ENSCHEDE SLUITEN ZICH AAN BIJ DE PVV
» MELKVEEHOUDERIJ SUCCESVOL MET VERMINDERING FOSFAATUITSTOOT
» POLITIEK AKKOORD OP KOMST OVER INVOERING VARIABELE WEGENBELASTING
» NEDERLAND VIERT VERJAARDAG VAN DE KONING UITBUNDIG
Algemeen | Sport | Politiek | Morgen | Ondernemend | Uitgaan | Twentenaar | Column