Algemeen | Sport | Politiek | Morgen | Ondernemend | Uitgaan | Twentenaar | Column
SPORT
STEGGINK VOORKOMT CRISIS DOOR TOEZEGGING
Geschreven op: 20 april 2017

Krachtig signaal van meerderheid raad moet er toe leiden dat Dinkelland aandelen in Twence niet verkoopt

door René Leget DENEKAMP - De Dinkellandse wethouder Alfons Steggink haalde dinsdagavond de angel uit het debat met de toezegging dat hij het door de ruime meerderheid in de gemeenteraad aangenomen amendement tegen de verkoop van de aandelen in vuilverwerkingsbedrijf Twence als een 'krachtig signaal' beschouwt waar het college niet aan voorbij kan gaan. Hij realiseerde zich terdege dat hij een motie van wantrouwen aan zijn broek had gekregen als hij die bereidheid niet had getoond.

Onder het motto 'een gewaarschuwd mens geldt voor twee' deed Steggink meteen al de toezegging dat het bezwaar van de raad tegen de verkoop van de aandelen Twence besproken zal worden in het college en dat daar tijdens de aandeelhoudersvergadering van Twence - morgen - melding van wordt gemaakt.

Desalniettemin bleef in de lucht hangen wat Steggink nou precies over het raadsstandpunt gaat zeggen. Mede op aandrang van burgemeester Bakker wordt namelijk nogal formeel gedaan over de procedure;  het zou gaan om de bevoegdheid van B. en W. om het besluit te nemen over de aandelen te verkopen, waar de gemeenteraad vervolgens bedenkingen en bezwaren tegen kan indienen.

Mocht Steggink de wil van de overgrote meerderheid van de raad - alleen de VVD-fractie is voor de aandelenverkoop - niet goed voor het voetlicht brengen, dan krijgt hij alsnog een motie van wantrouwen aan zijn broek. Dat zou vooral voor hem een lelijke streep door de rekening betekenen, want om zijn 'riante oude dag' veilig te kunnen stellen wil hij de lopende raadsperiode perse afmaken om daarmee voldoende wachtgeldaanspraken veilig te kunnen stellen.

Uit de betogen van de woordvoerders van de fracties was af te leiden dat men er van uit gaat dat Steggink woord houdt. Om dat te kunnen controleren zullen de notulen van de aandeelhoudersvergadering nauwkeurig worden bestudeerd.

Het college kreeg het verwijt louter korte termijn politiek te willen voeren door alleen belangstelling te hebben voor een zak met geld. De ruim 5 miljoen euro die de aandelenverkoop oplevert is nodig om de tegenvallers die door wanbeleid zijn ontstaan te kunnen financieren.

De meerderheid in de raad hecht daarentegen meer waarde aan het voeren van een beleid dat is gericht op energiebesparing, zodat de generaties in de toekomst ook kunnen genieten van de natuur.

Dat het vaarwel zeggen van Twence geen optie is, komt doordat Dinkelland hopeloos achter loopt als het gaat om energiebesparing en de toepassing van nieuwe duurzaamheidstechnieken zoals zonne-energie en vergisting. De grootste bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstelling moet komen van Twence.

Kortom, Steggink zal zijn woorden morgen tijdens de aandeelhoudersvergadering op een goudschaaltje moeten wegen door precies te formuleren met welke boodschap de gemeenteraad hem op pad heeft gestuurd. Wijkt hij daarvan af dan zal hij ter verantwoording worden geroepen en komt zijn riante 'oude dag' in gevaar. Dat laatste wordt hem nogal kwalijk genomen, want niet zijn eigen belang, maar het algemeen belang dient volgens de raad centraal te staan.

Steggink is moe en sleept zich naar het einde van zijn carriere. Hij is geen schim meer van de grote leider die hij is geweest, sinds hij zijn lidmaatschap van Lokaal Dinkelland - de partij die hij groot maakte door de verkiezingen twee keer glorieus te winnen - heeft opgezegd.

 OVERIG NIEUWS
'DINKELLAND WORDT NIET IN DE STEEK GELATEN DOOR TUBBERGEN'
WIE IS VERANTWOORDELIJK VOOR HET TOEZICHT TIJDENS SCHOOLZWEMMEN?
WHC HEEFT PROMOTIE NAAR HOOFDKLASSE VIA PLAY-OFFS NIET MEER IN EIGEN HAND
DIRK KUYT STOPT OP HOOGTEPUNT VAN ZIJN CARRIERE
BRAND NOEMT 'INSINUATIES' D66 OVER CHANTAGE RSC 'SCHANDALIG'
KUYT WIJST MET HATTRICK DE WEG NAAR DE TITEL VOOR FEYENOORD
FC TWENTE KAN 'BUURMAN' HERACLES ALMELO 'HELPEN' AAN PLAYOFFS
AJAX TREFT IN FINALE EUROPA LEAGUE MANCHESTER UNITED
PVV-ERS VAN AALST EN MULDER VERLATEN STATEN VAN OVERIJSSEL
AANSCHERPING VEILIGHEIDSEISEN KONINGSDAGVIERING IN DENEKAMP
TWEEDE KANS VOOR GEBBEN IN LOSSER IS OPMERKELIJK
EXCELSIOR BEDERFT KAMPIOENSFEEST FEYENOORD
AJAX ONDERWEG NAAR FINALE IN STOCKHOLM
NAAM NIEUWE BURGEMEESTER VAN DINKELLAND IS PAS EIND OKTOBER BEKEND
BEKERWINST VITESSE LEIDT TOT WAAR VOLKSFEEST IN ARNHEM
Algemeen | Sport | Politiek | Morgen | Ondernemend | Uitgaan | Twentenaar | Column